Elementry School - Reisverslag uit Farmville, Verenigde Staten van Mirna Ruijter - WaarBenJij.nu Elementry School - Reisverslag uit Farmville, Verenigde Staten van Mirna Ruijter - WaarBenJij.nu

Elementry School

Door: Mirna

Blijf op de hoogte en volg Mirna

07 Februari 2011 | Verenigde Staten, Farmville

Hallo allemaal!

Ben ik weer. Dit wordt een beetje een onderwijsinhoudelijke blog, want ik heb vandaag veel gezien en gepraat met mijn mentor. En er is me veel opgevallen. Vooral het feit hoe goed ons onderwijssysteem wel niet is, vergeleken met Amerika. Ik bedoel, tuurlijk, onderwijs kan áltijd beter, maar hier moet echt vee veranderen.
Ik begin even met de dagelijkse wereld hier op een elementry school (groep 1 t/m 6).
Ze komen hier een voor een binnendruppelen met de schoolbussen (ja! de gele! ) Dan beginnen ze met het schrijven in hun zogehete journals. Hiervoor krijgen ze iedere ochtend een opdracht. Vanochtend was dat: 'Wat zou jij doen als je de president van Amerika zou zijn?'
Dan krijg je het omroepen (a lá grease idd Judith) en de Pledge. Nog steeds heel apart, maar wel grappig. Dan begint taal. Ze krijgen eerst 45 minuten instructie (Echt waar!). Kinderen moesten vandaag de bezittelijk voornaamwoorden zoeken...
Vervolgens gaan ze in hun (niveau groepjes) aan het werk. Een taalles duurt van 8.15-10.30
Dan hebben ze 5 hele korte minuten om een snack naar binnen te werken. Dit varieert va chips, tot koek, tot chocola of gewoon snoep. Ik heb wel een jongen gezien met een partje appel...
Dan begint rekenen. Ook hier krijgen ze een lange instructie van ongeveer 30 minuten, nog 15 minuten aan het werk en dan opruimen.
Daarna hebben ze resource. Ik denk dat dit varieert per dag, maar vandaag hadden ze muziek. Ik heb een kwartier kunnen bekijken want ik had les op de uni, maar was erg leuk!
Dan hebben ze lunchpauze. Het is het welbekende kantine verhaal van Amerika. Toen ik naar huis liep zag ik echt bij iedereen een pizza op het bord liggen... Hoe bedoel je? Gezond eten en overgewicht tegen gaan?
Dan hebben ze een half uur pauze.
Na het halve uur pauze hebben ze group work. Hierbij krijgen zwakkere leerlingen extra instructie mbt taal of rekenen.
van 2 tot 3 krijgen ze aardrijkskunde/geschiedenis. om 3 uur is het spullen pakken en naar de bus gaan.
Alles loopt hier stipt op schema. Ze mogen niet afwijken...

Oké, nu gewoon wat dingen die mij zijn opgevallen...
Er wordt hier een hoog niveau verwacht. Zowel cognitief als qua spanningsboog. Er wordt regelmatig gezegd dat ze op moeten letten, terijwl het gewoon op een gegeven moment op is. Op cognitief gebied. Ik heb in het rekenboek gekregen. Ze krijgen echt daadwerkelijke breuken sommen begin groep 4. Terwijl tafels nauwelijks behandeld worden. Voor zover ik weet zijn tafels de basis voor breuken. Maar hier werkt het blijkbaar anders.
De verschillende functies in een zin herkennen en benoemen is ook iets wat ze bij ons nog niet hoeven...Ook hadden ze oorzaak-gevolg. Dit behandelde ik vorig jaar in roep 7 en hoeveel moeite zij er al mee hadden! En aardrijkskunde en geschiedenis. De kinderen leerden hier over de presidenten. De kinderen wisten bijna niets, maar toch moest het.
Mijn mentor gaf zelf ook aan dat ze te veel eisten van de kinderen, maar dat ze moest doen wat haar opgedragen werd. Ze kennen hier geen differentiatie of adaptief werken. alleen met het zelfstandig werken met lezen een beetje, maar ze doen hetzelfde werk, alleen zitten ze met elkaars niveau in een groepje. Verlengde instructie komt hier ook niet echt voor.
Ik volg Survey of exceptional children (een vak voor de 3e jaars) en de leerkracht vroeg wat differentiatie was. Niemand wist het antwoord te geven, dus heb ik het even haarfijn uitgelegd... Heel vreemd allemaal.

De kinderen hebben bijna geen pauze en geen bewegingsvrijheid. Hoe kunnen ze zolang concentreren zonder zichzelf te kunnen uiten. Mijn mentor reageerde hierbij ook weer op dat ze vastzat aan het tijdsschema en er niet vanaf mocht wijken. Het is natuurlijk ook zo dat ze hier vakantie hebben van Eind mei tot begin september. Maar doe daar dan eens iets anders. Ik denk dat ik de volgende keer mijn mentor ga uitnodigen voor een reisje naar Nederland en dan laat ik haar wel even een school bij ons zien, want echt, het onderwijs in Nederland is ineens heel goed.

Hier wordt ook alles getoetst en de toetsen zijn belangrijker dan dat wat een leerkracht ziet en vindt. Terwijl een kind faalangst kan hebben of een slecht moment.

Kinderen leren in groep 5 pas aan elkaar schrijven, met het gevolg dat het handschrift in groep 3 en 4 niet belangrijk is voor ze en ook vrijwel niet leesbaar. Schrijflessen beginnen dan ook pas in groep 5.

De lunchpauze is zoals ik al eerder vertelde een kwestie van pizza en cola. Hoezo obesitas creeëren.

Oh en tot slot over mijn klagenlijstje :P Ze werken hier niet met contexten. Gewoon saaie, formele sommen, zonder betekenis. Echt apart... Realistisch rekenonderwijs is hier ook onbekend.

Nu kijken of ik ook iets positiefs kan vinden.
Na schooltijd is er een moment voor tutoring. Ouders kunnen hun kinderen hiervoor opgeven en krijgen de kinderen bijles in taal en rekenen. Dit werkt goed voor veel kinderen. Dit zou goed zijn voor onze taal en rekenzwakke kinderen zijn.
De doelen voor iedere les staan naast het bord aangegeven. De kinderen weten elke dag en elke les waar ze aan werken. Vind ik erg goed!
Computeren. Ze hebben hier een I-station. De kinderen moeten per dag een taak doen op de computer. Hier wordt rekenen geautomatiseerd, begrijpend lezen en woordenschatwoorden geoefend.
Een ander goed punt is dat woordenschat veel voorkomt. Maar ik miste het consolideren een beetje.

Nou, het verhaal is weer lang genoeg, dus ik zou in het kort iets over mijn weekend vertellen.
Vrijdag te veel gedronken (de schuld van illyes:P) Ben er zaterdag ook voor t eerst in mijn leven ziek van geweest :S Nooit meer dus...
's avonds film gekeken.
Zondag geleerd en gestudeerd ( met goed resultaat, 2,5 punt van de 3:D)
's avonds super Bowl. Was niet veel aan, vind het niet echt een leuke sport. Maar de reclames waren grappig en tussendoor lekker zeiken over de black eyed peace toen fergie weer eens vals zong ;) En de reclama van heineken laten zien aan de amerikanen:P

Laat ff een berichtje achter wat jij van het onderwijs hier vindt als je het zo leest, want ik ben wel benieuwd wat anderen ervan denken. Wat dacht jij Sharon?

• 08 Februari 2011 - 07:16

Mickey:

hey meis,

Het is echt een verhaal voor mensen die in het onderwijs zitten. Denk dat de anderen vaak niet begrijpen wat er staat, maar dat moet kunnen af en toe.
    Ik heb altijd gedacht dat het onderwijs in Amerika beter zou zijn dan hier, maar dat is dus niet zo. Hier zeggen we altijd al dat ze zoveel moeten kunnen, maar daar is het helemaal erg. Ze krijgen niet de kans om kind te zijn en echt pedagogisch zijn ze niet bezig.

knuffie

je moedertje

• 08 Februari 2011 - 07:29

Marike:

Ha Mirna, ik geniet van je verhalen, lees ze natuurlijk altijd! en wat het onderwijs betreft.... je krijgt zo alleen maar helder wat jij wel of niet goed onderwijs vindt! Toch?
    Geniet ze verder daar ver weg!

• 08 Februari 2011 - 07:57

Kirsten En Harry:

Hey meis,

Wat een andere wereld qua onderwijs... ik dacht dat de amerikanen hun nationale obesitasprobleem wel in zag en daarmee aan de slag waren gegaan maar zo te horen is er daar bij jou nog niet veel veranderd! Hebben ze geen speelkwartier? of na school sporten en sportclubs!?
    Liefs kir

• 08 Februari 2011 - 08:17

Sharon:

Heej heej,
    Je hebt echt geluk dat je wel echt stage mag lopen. Die kans heb ik helaas niet gehad. Wat je beschrijft had ik wel een beetje verwacht eigenlijk. Je loopt toch stage op de prince edward school? Waar de slogan staat "Failure is not an option". Tja Het is een inclusion school. Waar kinderen met speciaL needs ook zitten. Het inclusion idee begrijp ik wel maar niet hoe ze het daar uitvoeren. Het viel mij op dat ze willen dat iedereen normaal is en daarom moeten de kinderen met special needs dezelfde stof doen als de andere kinderen en in dezelfde klas zitten. Het kind krijgt dus geen adaptief onderwijs en gaat hierdoor alleen maar slechter en slechter presteren.
    Heb je al gezien dat als de leerkracht een kind te moeilijk vindt ze het naar de directeur stuurt en in het strafkamertje zetten. Dit doen ze namelijk dagelijks. Verder viel mij in de bieb op dat kinderen van alles moeten doen anders krijgen ze geen "treat". Geen snoepje, cadeautje ofzo. Gewoon omkoperij dus. Heb jij dit ook gezien? Al deze verhalen kun je mooi verwerken in je dpf;)! Je kan dan lekker een Nederlandse les geven met jouw doelstellingen. Ben benieuwd hoe de kinderen hierop reageren. Het viel mij op dat ze bijna alles alleen moeten doen en niet echt veel samenwerken zie jij dit ook? Ga lekker spelletjes met ze doen tijdens de lessen. Ben benieuwd hoe dat gaat.
    Wil je de groeten doen aan de mensen in de bieb! voor mij danku. Heb je alle kaarten al aan iedereen gegeven? Wat zeiden ze? Leuk verslag weer!
    x

• 08 Februari 2011 - 10:51

Lizzy:

:( ik had een super lang verhaal geschreven... en nu is alles weg!!
    aaaaahhh!!!!

geen zin meer om t opnieuw te typen :p ik spreke je snel weer!
    xx

• 08 Februari 2011 - 11:22

Corine:

Hoi Mirna,

Ik zag de link naar je reisverslag op Facebook bij Thijs. Ik dacht even lezen, want ik ben een aantal jaar geleden ook in Amerika op buitenlandstage geweest. In South-Carolina.
    Ik herken je verhaal, jammer dat er in de afgelopen 6/7 jaar nog niet veel is veranderd. Zou mooi zijn als de leerkrachten eens een kijkje hier komen nemen. Maar ja, zij kunnen niet veel aan het systeem veranderen.

Succes daar! Groetjes Corine van Boekel

• 08 Februari 2011 - 12:17

Judith:

Heee Mirna

Jeetje... wat is het onderwijs in Nederland dan ineens goed (zoals je zelf al zegt) Hoe kunnen kinderen nou zó lang, zó geconcentreerd blijven..

Het eten is ook echt heel ongezond, maar ja, het is en blijft Amerika...

Wel erg leuk dat je wat over het onderwijs verteld, interessant!

Enjoy!

xxx
    JudithvB

• 08 Februari 2011 - 13:22

Sjudith:

Murnie! Leuk om te lezen hoe het onderwijs in Amerika er aan toe gaat! Ben ook echt benieuwd hoe het hier is als ik stage ga lopen! Door jouw verhaal krijg ik er in ieder geval zin in! :) Morgen skypedateeee! Yess! Dikkeliefs XXX

• 08 Februari 2011 - 13:55

Sanne:

Hee Murn,
    Wauw, wat anders gaat het daar! En wij maar voorop stellen dat de betrokkenheid van de kinderen OH ZO BELANGRIJK is.. En dat schrijven in groep 5 slaat natuurlijk ook nergens op, het is toch gewoon bewezen dat kinderen is groep 3 juist heel prikkelbaar zijn voor leren lezen en schrijven. Maar goed, ik ben echt super benieuwd hoe het hier zal zijn. Ik ga vanaf 28 februari stage lopen!
    Misschien kun je ze daar nog wat bijleren! Heel veel liefs!

Marion:

Hoi Mirna, interessant jou verhaal. Wat betreft het continue toetsen en het eten had ik wel verwacht in Amerika. Ze kunnen echt nog wat van ons kikkerlandje leren. Een uitwiseling moet toch te realiseren zijn? Gr. Marion

• 08 Februari 2011 - 15:13

Marion :

Sorry, ik dacht dat hij het niet deed!!! Een beetje dom.

• 08 Februari 2011 - 15:16

Sjudith:

Woooow Mirna jij hebt al veel reacties HAHA

• 08 Februari 2011 - 15:34

Mickey:

Dankzij je tante heb je nu heel veel reacties.......haha

• 08 Februari 2011 - 17:26

Leonie:

He mirn!
    jeetje wat een verschillen zeg! stukje erger dan ik had gedacht zelfs..

ik ben sowieso al geen groot fan van inclusief onderwijs en als ze dan ook nog eens niet adaptief werken/differentiëren..
    verder is het inderdaad belachelijk dat de instructies zo lang zijn en ze weinig tot geen rekening houden met het feit dat de spanningsboog van een 8-jarige nog niet zo heel groot is. voor de leerlingen is deze manier van onderwijs natuurlijk vanzelfsprekend want ze kennen niet anders, maar dan nog.
    daarnaast wordt er geroepen dat er zo veel dikke kinderen zijn bladiebladiebla, maar er wordt klaarblijkelijk geen zak aan gedaan. en dat terwijl de oorzaak recht voor hun neus ligt.

goed. dit is hoe ik er over denk, na het lezen van je verhaal. voor zover mijn korte betoog ;)
    veel liefs!

• 09 Februari 2011 - 11:14

Mark:

hoi sister,
    wat zijn dit allemaal voor een dikke woorden boeken woordjes hiero......heb er maar ff een dikke verdale naast gelegd.
    dit is een tweede onderwijs voor mij hier hoor:P haha
    ik vind het onderwijs goed daar..... vind dat wij ook vakantie moesten hebben van mei tot aan september!
    owja... heb je al bijna ingehaald op de boerderij:D
    verder zijn kim en ik nu offcieel partners van elkaar.... dus kim wil graag aangesproken worden met: mrs. de ruijter! heel goed zeg ik!
    zijn de american party's goed bevallen?
    en zijn de kerels in nl of usa knapper?
    nou ik moet weer gaan want moet weer ff boerderijen!
    probeer je zo af en toe nog ff tevolgen en een wezenlijk antwoord te sturen!
    gr,
    mark

• 09 Februari 2011 - 12:16

Jacqueline:

Wat een domme tantes heb je toch he! de ene tante verstuurt iets 2 x maar de andere tante verstuurt het wel 4 x .... lachen

gr. Jacqueline

• 10 Februari 2011 - 12:37

Isabelle:

Hoi Mirna!

Wat een interessant stuk over het onderwijs in Amerika heb je geschreven zeg! Verbaas me er wel over. Ik vind het vooral raar dat ze zo lang instructie krijgen terwijl ze als het goed is gewoon merken dat dit te veel is voor de kinderen. Ook het eten vind ik erg raar, ik snap niet dat er geen ouders zijn die zich zorgen maken over het voedsel wat ze op school binnen krijgen. Ik zou echt een klaagmoeder zijn denk ik haha. En krijgen ze ook geen bewegingsonderwijs? Ik zou ook als school lessen verzorgen over wat gezond eten is en wat niet.

Nou ja ik ben benieuwd naar je volgende verhaal ;)

xx liefs Isa

• 10 Februari 2011 - 16:19

Karin:

Hoi Mirn!

Beetje late reactie, maar had deze week nog geen internet op mijn kamer dus kon nog niet reageren:( Ben nu thuis dus nu heb ik even tijd:) Ohw goed nieuws: heb speciaal voor jou een webcam gekocht!!!! Jawel jawel, het is er dan toch echt van gekomen..;) Dus binnenkort gaan we elkaar gezellig spreken ok:)!

Goed stuk heb je geschreven over het onderwijs, het verbaast me wel, had verwacht dat ze al verder waren in Amerika.. Heb je deze lesmethode ook op andere scholen gezien of heb jij toevallig pech..??

xx

• 13 Februari 2011 - 17:44

Ingrid :

Hoi Mirna,

Sjonge wat een vaktermen gooi je eruit zeg. Inderdaad als je niet in het onderwijs zit, is het moeilijk te volgen. Maar dat geeft niks. Wat fijn dat je zoveel ervaringen op doet daar en daadwerkelijk de verschillen ziet. Dus Nederlands onderwijs is nog niet eens zo slecht??? Hmmmm. best verrassend. Qua snacks enzo is dat natuurlijk wel bekend. Amerika staat bekend om z'n junkfood. Vandaar al die Big Mama's, Papa,s en kiddies. Nou meis, veel plezier nog en we kijken uit naar je volgende verslag. Enne niet meer zoveel drinken, dat je er ziek van wordt. liefs xxxx