So far,...so good:D - Reisverslag uit Farmville, Verenigde Staten van Mirna Ruijter - WaarBenJij.nu So far,...so good:D - Reisverslag uit Farmville, Verenigde Staten van Mirna Ruijter - WaarBenJij.nu

So far,...so good:D

Door: Mirna

Blijf op de hoogte en volg Mirna

27 Januari 2011 | Verenigde Staten, Farmville

Hallo allemaal,

Ben ik weer.
Even een belangrijke mededeling. Mijn boxnummer is NIET 154, maar 754. Stond een beetje onduidelijk geschreven op mijn papiertje.
Dus op mama na, hoop ik dat niemand nog iets gestuurd heeft... (Moeders, ze kijken ook naar mijn achternaam en heb het doorgegeven).
Voor de rest was ik bij de zondag gebleven geloof ik. Op zondag had iedereen eigenlijk een brakke dag. Van alle leuke mannen in de sportschool krijg je toch wel spierpijn (oké, dat klinkt fout, haha, maar van het zelf sporten dan!)
Dus zondag een beetje niets gedaan. Ik heb toen wel besloten dat ik het vak Principals of sociology wilde droppen en over wilde laten zetten naar Human growth and development en ik heb zondag veeel gelezen voor deze week. (Tja, het verschil tussen Nederland en amerika is, dat je hier bijna iedere les een toets krijgt of je het wel hebt gelezen...)

Maandag: 24 januari (Yeah, stufi is binnen:D)
Maandag had ik om 8.oo principals of socioly. Mijn laatste les, want ik vond het lullig om te skippen, terwijl het niet echt nodig was. Gelijk verteld dat ik wilde stoppen. Om 14.00 had ik kinderliteratuur. Het is echt interessant, want Amerikanen hebben een hele andere mening over onderwerpen in boeken dan Nederlandsers. (kom ik nog op terug als ik bij woensdag ben).
's avonds had ik les om 18.00. Survey of exceptional children. Dit is een les dat alleen derdejaars hebben, dus ik zit met mensen in de klas die al wat ervaring hebben en meer durven te zeggen in de klas.
We hebben een film over racisme gekeken en dat heeft veel indruk op me gemaakt.
Er is een leerkracht geweest die les gaf aan een witte klas (volledig wit!) En het was de dag na het overlijden van Martin Luther King (voor mensen onder ons die niet weten wie hij is: De man die ervoor zorgde dat wit en zwart niet meer zo gescheiden was!).
Ze had een gesprek over racisme, wat het is. Maar de kinderen wisten niet hoe het voelde.
Ze ging de klas verdelen in blauw-ogen en bruin-ogen. De bruin ogen waren dom. De kinderen (groep 4) veranderde in monsters. Ze gingen elkaar discrimineren en daar zorgde de leerkracht wel voor, want de bruin-ogen krijgen 5 minuten pauze minder en mochten niet met de blauw-ogen spelen. De resultaten gingen achteruit van de bruin=ogen, maar de blauw-ogen deden het heel goed!
De volgende dag wisselden ze het om. Ook hierbij gebeurde hetzelfde. Daarna ging ze reflecteren. De kinderen hebben zelf ervaren hoe het was.
Tijdens het filmpje keken de kinderen na 20 jaar terug op deze ervaring. Ze moesten lachen en zij hebben er veel van geleerd. Erg indrukwekkend dit en een erg leuke les!

Dinsdag 25 januari (stagedag!)
Vandaag had ik mijn stage. Ik moest om 08.15 aanwezig zijn. Het is hier een heel gedoe om daar aan te komen, want de bus rijdt tot 12 uur niet verder dan de Wallmart. Dus wat betekent dat nou. Ik moest eerst een half uur naar de bushalte aan het eind van de campus lopen. Vervolgens 5 minuten met de bus... En met een beetje pech, wil de busschauffeur mij niet bij school afzetten en moet ik nog een km bergopwaarts naar de school lopen. Maar gelukkig had ik geluk die dag:D Dus werd ik én weggebracht en opgehaald! Yeah!
Toen ik aankwam op de school kreeg ik een bezoekers pas enzo. De kinderen waren heel behulpzaam en brachten me naar de klas. Ik heb een redelijk "zwart" klasje, maar alle kinderen komen gewoon uit Amerika zelf. Een jongen heeft 2 Duitse ouders, maar is zelf Amerikaans.
Na de 2e bel werden de berichten van de dag verteld door de intercom. (net als in die films!) Daarna is er een kind die de eed van amerika verteld door de microfoon. Alle kinderen hebben de hand op hun borst en doen mee. Zie je het al voor je dat wij dat doen met het Wilhelmus? Alle kleuters en iemand zingend in de microfoon, haha. Ik zat daar wel echt van 'Oh, moet ik nu ook opstaan? wat moet ík doen?!'
Daarna hadden ze taal. Want ongeveer hetzelfde is bij ons. Ze hadden het over de -ng, -nk en dat je niet -ngk mag doen, etc.
Natuurlijk vallen je gelijk de 'bijzondere' kinderen op. Er is dus een jongen die (naar mijn idee) heel erg slim is. Hij had een A op zijn toets (100% goed) en ik had het idee dat hij zich verveelde, dus vervelend ging doen. De leerkracht merkte het ook, dus mocht hij op de computer. Hier gaan ze de hele dag om de beurt op de computer. Ze moeten een aantal taken voldaan hebben op de computer. Rekenen en taal. Een andere jongen was het tegenovergestelde. Veel afgeleid, fronsen wanneer iets werd uitgelegd en verkeerde antwoorden geven. Ik denk dat het te moeilijk voor hem was. Ook hij werd vervelend, maar werd 4x op de gang gezet. Een keer ging het slimme jongetje fluiten en kreeg het andere jongetje de schuld. Toen hij terug kwam van de gang wilde hij het uitleggen. Maar dat mag hier dus niet. Zodra je een weerwoord heb ga je gelijk terug. Dus ze zijn heel strikt.
Ze krijgen hier ook een goede woordenschatles tijdens de 2 taaluren. Ze zitten op het kleed en er wordt een verhaal voorgelezen. Daar worden ongeveer 5 moeilijke woorden uitgehaald. Dit keer ging het over mieren. De kinderen leerden wat cocon was, kolonies, etc. Iedere week krijgen ze hier een toets over.
Leuk om te zien als je je net verdiept hebt in woordenschatonderwijs! ;) Ik ben benieuwd hoe ze deze woorden gaan consolideren en/of ze alleen maar aan semantiseren doen ;)
Voor donderdag (vandaag) kregen ze de opdracht om zich te verdiepen in de Nederlandse cultuur en vragen voor mij te bedenken. Alles wordt hier trouwens 3x herhaald door de kinderen. Ze moeten het dan ik koor samen herhalen.
Toen was het tijd om te gaan, want ik had om 11.00 les. Gelukkig werd ik met de bus opgehaald.
Mijn les was leuk en interessant. Hierna ben ik naar Hunter (mijn Amerikaanse begeleider) gegaan om les te wisselen. Ik had gelijk 's avonds om 6 uur les. Wat een betere tijd is dan 3x per week om 08.00! Het is een hele interessante les. Een soort van kinderpsychologie. En omdat ik dit op het MBO al gehad had, wist ik al redelijk wat over Piaget en Montessori enzo. Dus ik heb die ene les niet veel gemist.
Deze les is minder, uh, dat de leerkracht spreekt, wij luisteren en maken aantekeningen. Nee, nu doen we ook activiteiten. Een echte pabo les! haha!
's Avonds basketbalwedstrijd en we hebben weer gewonnen!! Het was de moeilijkste tegenstander, dus dat is mooi:D

Woensdag 26 januari: Regen/sneeuw
Oke, dinsdag ging ik naar stage en was het -6 en grauw, 's middags was het 16 graden en zonnig. Woensdag regende het de hele ochtend. En om 16.00 begon het te sneeuwen! Ik had alleen les om 2 uur en had de klok heerlijk rond geslapen!
Tijdens die les vertelde mijn professor dat hij een slecht boek had en liet het zien. Het ging over homoseksualiteit. Over een jongen waarvan de ouders gescheiden waren en de vader een nieuwe vriend kreeg. Mijn klasgenoten snapten niet dat je zo'n boek kon gebruiken. Ook omdat het erg kinderachtig geschreven was. Ze vroegen zich af voor welke leeftijd en wij kwamen erop uit dat het voor kleuters was. Iedereen was tegen het boekje, behalve ik.... Ik zei dat homoseksualiteit redelijk normaal is in Nederland en dat ik zo'n boekje best in mijn klas wil gebruiken als een kind uit mijn klas in zo'n situatie zit. En als zijn klasgenoten zich afvragen wat het inhoudt. Het geeft een duidelijk beeld van wat het is. Sommige studenten zeiden dat ze vonden dat er dan emotionele inhoud bij moest, maar ook daar was ik het niet mee eens. Al met al, heb ik me goed laten horen en aan het gezicht van mijn professor te zien heeft het mijn punt goed gedaan:P
Toen ik na de les druk aan het praten was op msn las ik bij iemand anders op facebook dat ze zin had in de sneeuw. Dus ik zo: Krijgen we sneeuw dan? Zegt ze: Kijk eens naar buiten! Was de hele campus wit! Erg leuk om te zien.
Na het avondeten hebben we weer gesport. Weer een leuke jongen zijn buikspieren zien doen:P Daarna hebben Marine en ik gekeken voor het weekend om naar Richmond te gaan en een auto te huren. We hebben alleen vandaag te horen gekregen dat een groepje internationale studenten een busje mogen huren met busschauffeur, dus waarschijnlijk gaan we dat doen.
Voor springbreak is het nog twijfelen, omdat sommige naar de westkant willen, sommige naar new york en sommige naar florida. Ik vind alles best, zolang er maar zon is. Maar als de ene helft naar new york gaat en de andere helft ergens anders, dan ga ik voor ergens anders. Want...
MIJN OUDERS KOMEN 15 APRIL NAAR AMERIKA!! En dan gaan we naar new york en de Niagra falls!

Donderdag 27 januari: Free!
Oké, zo grappig. Ik ga proberen de foto toe te voegen. Maar er ligt hier nog geen eens 1cm sneeuw! En toch is mijn stageschool gesloten. Hallo! Mijn stageschool ging niet eens dicht toen er een lading ijs op t speelplein lag. Het zijn hier echt watjes. Maar dat is de reden waarom ik nu dit berichtje aan het typen ben, haha.
Vandaag is het inmiddels 5 graden en de zon schijnt volop of vollop? Een van de twee en het lekker te doen hier:D
Vanochtend les gehad en ik ga mijn paper schrijven over het social problem: sexual abuse in the Netherlands. Ik mag mijn paper over een Nederlands onderwerp doen, omdat mijn leerkracht het interessant vindt. En voor mij is het makkelijker, omdat ik Nederlandse artikelen mag lezen:D
Net lekker gelunched met 3 Franse meiden, een roommate van een van de twee en Bryant een vriend van ons inmiddels.
Nu ga ik een paar foto's proberen te plaatsen en mijn kinderboek voor morgen uitlezen.

Vergeet niet! Mijn adres is:
Mirna de Ruijter
201 Highstreet, Box nr. 754
23909 VA Farmville
United States of America

Liefs!

P.s. Ik ben na vorige week niet meer homesick geweest! Yesss...!!

• 27 Januari 2011 - 19:35

leuk mirnieeee.
    toppie van je dat je er tegen in ging bij dat boek!
    en ik vind het echt heel leuk voor je dat je ouders komen, maar dat wist je al!

• 27 Januari 2011 - 19:35

leuk mirnieeee.
    toppie van je dat je er tegen in ging bij dat boek!
    en ik vind het echt heel leuk voor je dat je ouders komen, maar dat wist je al!

• 27 Januari 2011 - 19:37

oh.
    dubbel toppie.

• 27 Januari 2011 - 19:52

Mirna De Ruijter:

Oke, ik was iets vergeten...
    Ik ben hier de Amerikanen eens gaan observeren. Weet je wat ze hier continue doen?
    Ze knakken met hun vingers, un rug, hun nek! Alles! En als ik ergens niet tegen kan!
    Ook zitten ze iedere les op dezelfde plaats. Ze vinden het heeeel vreemd als ik ergens anders ga zitten en krijg ook soms boze blikken... Ja jonge, ik ben gewoon niet zo erg autistisch:P
    En in het verkeer. Als er een stopbord staat, stoppen ze áltijd. Zelfs als je al 100 m van te voren ziet dat er niets aankomt of er is geen auto op de weg (om 07.30 s morgens bv) stoppen ze nog! Heel apart. Nu stop ik en ga ik mijn kinderboek 'The city of ember' lezen. Best leuk boek...!!

• 27 Januari 2011 - 19:55

Wilbrord En Jolanda:

Hoi Mirna,

Leuk om te lezen dat het je goed gaat.
    We laten de kinderen wel iets leuks tekenen voor op je slaapkamer.

Groetjes Wilbrord en jolanda

• 27 Januari 2011 - 20:25

Sharon:

Leuk verslag .
    In Amerika gooien ze heel snel de scholen dicht omdat als er iemand valt ze de school kunnen aanklagen en dan geld kunnen verliezen.
    Vorig jaar was er een meisje gevallen en die had haar arm gebroken en die had Longwood aangeklaagd daarna was de school een week dicht. Dus weet je dat ook weer:P
    Goed dat je je mening hebt laten horen over dat boek! Moet je ook vooral blijven doen want dat waarderen de meeste heel erg.
    Wat vond Katie van het pakketje?
    Toch wel goede tip he human growth and development:P
    xx

• 27 Januari 2011 - 20:38

Oma:

hoy meisie wat fin dat het goed gaat en ik ben erg blij met je reis verslag het internet is enkele dagen uit de lucht geweest maar nu ben ik er weer
    opa is bridgen en ik zit me te vervelen
    en weet niks meer te vertellen,oja 14 februari gaan we met vrienden een midweek naar kamperland in zeeland.
    het weer zal wel f,c,knudde zijn want dat is nu eenmaal ons lot.maar ik zeg altijd als je maar van de hut af bent.
    zo nou stop ik groetjes en ik denk vaak aan je.
    veel liefs oma

• 27 Januari 2011 - 20:43

Oma:

ik heb de rest gelezen en iedereen schrijft in telegram stijl doei

• 27 Januari 2011 - 22:31

Lizzy:

Stop jij nooit voor een stopbord dan? Wij hebben ooit in Frankrijk bijna een boete gehad omdat pap niet gestopt was voor een stopbord terwijl er niks aan kwam!! haha dus sindsdien stop ik altijd!!;)

Maar weer een leuk verhaal! Wat een ervaring op een stage school zeg! Super! En ook goed dat je je zo goed laat horen over homoseksualiteit! Wij vinden dat normaal, maar sta er niet bij stil dat anderen mensen het misschien niet normaal vinden!
    En zo te zien komt al je PABO kennis ook goed van pas! :D geniaal!

Heb je de gewoonte: penutbutter and jelly al gehad? ;) lekker pindakaas met druiven jam en t liefste ook nog een banaan er bij!! Ik vond het de meest ranzige combinatie die er bestaat!! haha :D

Meid hou je taai! :D Ik spreek je snel weer, ga nu slapen terwijl jij nu naar je les gaat!! vreemd idee ;)

xx

• 27 Januari 2011 - 22:43

Robert:

Wat een goed boek, moet je toch nog veel aan mij denkne daar whahaha

• 27 Januari 2011 - 22:53

Judith:

Heeeee Mirn

Haha super grappig dat ze daar die microfoon gebruiken voor berichten, doet me meteen aan de film Grease denken!

Goed dat je je mening zo duidelijk hebt laten horen, gek dat ze er daar zo raar tegenaan kijken eigenlijk!

Succes op stage.

Enjoy!

JudithvB

• 28 Januari 2011 - 05:40

Mickey:

Heb jouw mail vannacht pas ontvangen, heb denk ik een storing bij mijn hotmail.
    Al mijn collega's zijn jaloers omdat ik naar NY toe ga en op een campus ga logeren.
    By the way, ik heb misschien een logeeradres voor ons in NY!
    Daar woont een vriend van mijn collega en hij verhuurt af en toe een slaapkamer aan bekenden voor een prikkie.

je moedertje

• 28 Januari 2011 - 08:53

Rinske:

Hoi Mirna,

Leuk om iets van je te lezen, volgens mij heb je het prima naar je zin in the states.
    Ik heb kiki verteld dat ik op de computer kan lezen hoe het met je gaat, en dat vond ze erg leuk. Ik zal van het weekend haar wat foto's laten zien.

Have fun.

Groetjes Rinske

• 28 Januari 2011 - 08:59

Leonie:

Hahaha serieus, praten ze echt door zo'n microfoon? moet je nagaan dat wij dat op de Pabo zouden doen inderdaad haha.
    Je stage klinkt echt heel leuk en interessant! Inderdaad wel een beetje jammer dat ze de school sluiten als er 1 cm sneeuw ligt haha. waar zijn ze bang voor, dat er kindjes onderuit glijden ofzo? :P

Vind het nog steeds wel bizar om dit te lezen, trouwens. En die foto's te zien enzo. Hmm, ik denk dat dat voorlopig ook wel even zo blijft.
    Liefs!

• 28 Januari 2011 - 11:10

Karin:

Hee meid!

Wat klinkt het allemaal goed zeg!(behalve dat gedoe met die bus zeg, halfuur lopen is echt kut:()
    En heel leuk dat je er foto's bij gezet hebt! Kan me er nu een iets beter beeld bij vormen..
    Wel grappig om te merken dat jij in vergelijking met Amerikanen opeens helemaal niet meer zo autistisch bent;) hahaha..

Veel plezier nog meis en we spreken elkaar snel!

• 28 Januari 2011 - 11:10

Karin:

Hee meid!

Veel plezier nog meis en we spreken elkaar snel!

• 28 Januari 2011 - 16:21

Ingrid:

Hoi Mirna, Heel leuk om weer alles wat je daar mee maakt te lezen. Natuurlijk ben je niet homesick meer. Daar heb je volgens mij (met jouw drukke programma) helemaal geen tijd voor. Leuke foto's. Wat is je kamer netjes!!!! ha-ha. Nou meisje geniet er maar van en tot schrijfs.

groetjes

• 29 Januari 2011 - 11:43

Teddy:

Wat ontzettend leuk om te lezen dat je al zo snel je draai hebt gevonden. Enjoy baby!
    Dikke knuffel.

• 29 Januari 2011 - 16:25

Marion:

Super jou verhalen. We zijn net thuis gekomen van de wintersport. Het was super!!! Heerlijk geskyt. ( schrijf ik dat goed?) We gaan volgend jaar weer. Alle jongens gaan van de zwarte piste af. Boris ging snowborden. Hij kon het wel goed maar gaat volgend jaar toch skyen.
    Mirna we zijn allemaal erg trots op jou. Jij komt er wel. Groetjes marion

• 30 Januari 2011 - 15:11

Sanne:

Stage klinkt erg leuk! En sneeuw??? Ik hoorde van iemand dat het hier ook nog flink gaat vriezen in februari...
    Liefs!!

• 30 Januari 2011 - 23:54

Janne :

mirnieeee, ik heb je gister gemist op mn feestje!
    bedacht me ook net dat ik nog niet had gereageerd op je verhaal, vandaag dat ik t nu doe. amerikanen zijn echt dikke watjes. hier ligt gelukkig geen sneeuw meer, al is t wel mega koud en vriest t enzo. stage klinkt ook echt super, en heel interessant. gaaf dat ze alles omroepen door de intercom haha.

oehh voor mij nog 3 dagen, zenuw, zenuw, kriebel, kriebel

Geniet ze daar! Liefs

• 31 Januari 2011 - 12:22

Jacqueline:

Ha die Mirna,

Ik heb met bewondering je reisverslag gelezen... wat heb je je goed aangepast in zo'n korte tijd.... enne homesick zijn we allemaal wel eens ..!
    Ik weet zeker dat je er veel ervaring opdoet in het grote Amerika...
    Inderdaad is je kamer om door een ringetje te halen, houen zo!!!
    Wij zijn dit weekend teruggekomen van wintersport. Super week gehad!! traumwetter, heerlijk niet teveel geskied, lekker gelezen, eten en drinken.. wat wil je nog meer!!

groetjes,

Jacqueline

• 01 Februari 2011 - 17:44

Jacqueline:

Hoi Mirna,

Het plaatsen van mijn laatste reactie is zeker niet door de screening heengekomen (31-1)....
    Ik vind het bewonderingswaardig dat je je zo snel hebt aangepast... (what now homesick, zijn we allemaal wel eens).
    Je hebt interessante lessen gevolg en zal daar veel van opsteken denk ik toch...? Jammer dat Oprah geen uitzendingen meer verzorgt, anders was ik ook die kant op gekomen.. hahaha.
    Veel succes met 'alles'.

gr. Jacqueline

• 01 Februari 2011 - 17:46

Ahum:

...oeps niet naar beneden gescrolled